.

Γαλλική πατέντα ο μεταλλικός φράχτης

Posted on : 10:38:00 π.μ. | Posted by : greek news 24


Στοίχισε περίπου 40.000 ευρώ

Γαλλικής προέλευσης και προορισμένος για... καταστάσεις πολιορκίας, είναι ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς, που ξάφνιασε χθες τους διαδηλωτές στη Βουλή και λειτούργησε ως προστατευτικό «παραπέτασμα» για το Κοινοβούλιο και τις αστυνομικές δυνάμεις που το φρουρούσαν.

Δοκιμασμένος σε μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γένοβα το 2002, ο χαλύβδινος φράκτης αποκτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά παρέμενε ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Η Αστυνομία, όπως δημοσιεύει το Έθνος, ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του μετά τα σοβαρά επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, γι' αυτό μετέβησαν στη Γαλλία δύο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων για να ενημερωθούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις προδιαγραφές του.

Λίγο καιρό μετά αγοράστηκε από τα ΜΑΤ, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό και σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισε περίπου 40.000 ευρώ (20.000 το κάθε κομμάτι).

Ο φράκτης αυτός έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αντέχει σε πολύ μεγάλες πιέσεις. Συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο κομμάτια ύψους 2.20 μ. και συνολικού μήκους 15 μέτρων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους όταν στήνονται, ενώ μεταφέρονται αποσυναρμολογημένα με τρέιλερ, από φορτηγό της Αστυνομίας.

Πριν 11 ημέρες η πρώτη «επιστράτευση»


Ο φράχτης είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται. Η πρώτη ήταν την προπερασμένη Κυριακή, στην τεράστια διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις τον είχαν στήσει στην οδό Ακαδημίας, για να εμποδίσουν τυχόν απόπειρα επίθεσης στη Βουλή από την πλευρά αυτή.

Την ίδια μέρα είχαν κατεβάσει στο κέντρο και είχαν σταθμεύσει στην οδό Ρηγίλλης και τη θωρακισμένη αύρα με το κανονάκι που πετάει νερό με φοβερή πίεση, την οποία αγοράσαμε από το Ισραήλ το 2004, αντί 380.000 ευρώ. 

Δείτε πώς πήγαν να γκρεμίσουν χτες το φράχτη οι διαδηλωτές:


▶ Share this article :
0 comments
Note:
1. If you want to be notified on follow up comments or replies, click on "Subscribe by email" below the comment box.
2. Please do not spam Spam comments will be deleted immediately upon our review