.

Χασμουρητό: τι είναι, γιατί χασμουριόμαστε; Αιτία;

Posted on : 7:04:00 μ.μ. | Posted by : greek news 24

Τι είναι το χασμουρητό; Γιατί συμβαίνει; Ποια η αιτία για αυτή την αντίδραση του οργανισμού μας; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει και χασμουριόμαστε!

Τι είναι το χασμουρητό;


Είναι μια πράξη που κάνει ο οργανισμός μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Κατά την πράξη αυτή όπως όλοι γνωρίζουμε, αναγκαζόμαστε και ανοίγουμε το στόμα μας κατά πολύ, παίρνοντας ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη ανάσα (όσο μεγαλύτερη γίνεται).

Κατά την εισπνοή αυτή, τα πνευμόνια μας γεμίζουν στο μέγιστο, με αέρα . Οι κοιλιακοί μυς κάμπτονται, με αποτέλεσμα το διάφραγμά μας, να πιέζεται προς τα κάτω.

Είναι αλήθεια ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

Ναι είναι αλήθεια! Δοκιμάστε όταν θα βρίσκεστε πχ σε ένα meeting να χασμουρηθείτε διακριτικά, βάζοντας το χέρι σας μπροστά από το στόμα. Ε λοιπόν, παρατηρήστε μετά τους άλλους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση!

Γιατί χασμουριόμαστε;

Οι περισσότεροι από μας νομίζουν ότι χασμουριόμαστε όταν βαριόμαστε ή αισθανόμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι.

Οι επίσημοι λόγοι είναι οι εξής:

1) Χασμουριόμαστε για να εισάγουμε στον οργανισμό μας απότομα μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, ώστε να αφαιρεθεί συσσωρευμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η θεωρία εξηγεί τον λόγο που χασμουριόμαστε πιο εύκολα όταν είμαστε σε μικρό χώρο με πολύ κόσμο: υπάρχει στην ατμόσφαιρα αυξημένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που λαμβάνουμε συνεχώς και συσσωρεύεται μέσα μας.

2) Η θεωρία της βαρεμάρας: παρόλο που χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε ή έχουμε βαρεθεί, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που καταρρίπτουν το φαινόμενο αυτό. Όπως για παράδειγμα, μερικοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, χασμουριούνται, λίγο πριν τελειώσουν το κομμάτι τους (που είναι σε ένταση, και δεν βαριούνται –τους βλέπει όλος ο κόσμος!)…

Μια πιο προσιτή αλήθεια, είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο και την αιτία του χασμουρητού, μιας και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα σε αυτά που προαναφέραμε. Το χασμουρητό ανήκει στην κατηγορία των ανεξήγητων συμπεριφορών του εγκεφάλου μας.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι δεν γίνεται άσκοπα και σίγουρα υπάρχει λόγος που ο εγκέφαλος δίνει αυτό το ερέθισμα.

Επίσης να αναφέρουμε πως όλα τα ζωντανά όντα χασμουριούνται (ακόμα και από τα ψάρια!)

Τέλος, να να αναφέρουμε ότι ξεκινάμε να χασμουριόμαστε πριν καν γεννηθούμε!


▶ Share this article :
0 comments
Note:
1. If you want to be notified on follow up comments or replies, click on "Subscribe by email" below the comment box.
2. Please do not spam Spam comments will be deleted immediately upon our review