.

Το Chevrolet Cruze εναντίον του Subaru Impreza

Posted on : 3:16:00 μ.μ. | Posted by : Unknown


ΔΕΙΤΕ: Σκληρός ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μικρομεσαίων σεντάν

Η σεντάν έκδοση του Subaru Impreza διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά που αρέσουν στους οπαδούς της φίρμας (βλ. τετρακίνηση Symmetrical All Wheel Drive), και την ίδια στιγμή αυξάνει την πρακτικότητα του αυτοκινήτου. Πως τα καταφέρνει όμως απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό του Chevrolet Cruze;

Chevrolet Cruze 1.6

Κοιτάζοντας το Cruze, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία, αφού είναι το πιο σύγχρονο και καλαίσθητο μοντέλο της έχουμε δει έως τώρα. Η αρχή σχεδίασής του άλλωστε ήταν να προκύψει κάτι επαναστατικό για τα δεδομένα της Chevrolet, που να μη σχετίζεται με τη συγκρατημένη αισθητική των υπολοίπων μοντέλων της. Έτσι, το Chevrolet Cruze κερδίζει τις εντυπώσεις, με την εξευρωπαϊσμένη σχεδίαση με έντονα δυναμικό και σύγχρονο χαρακτήρα. Περνώντας στο εσωτερικό του Cruze γίνεται άμεσα αντιληπτή η στροφή της Chevrolet σε θέματα ποιότητας και σχεδίασης. Το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από υλικά καλής ποιότητας, με τη συναρμολόγηση να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, όπως και το φινίρισμα, που δεν παρουσιάζει το παραμικρό ψεγάδι. Στο εσωτερικό του Chevrolet Cruze, τέσσερις ενήλικες επιβάτες δε θα συναντήσουν προβλήματα με τους διαθέσιμους προς αυτούς χώρους, ενώ και ένας πέμπτος θα μπορέσει να φιλοξενηθεί στο πίσω κάθισμα χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες παραχωρήσεις, αφού το εσωτερικό του πλάτος ικανοποιεί.

Το Cruze επιδεικνύει πολύ καλή οδική συμπεριφορά, όντας άνετο και σταθερό σε μεγάλες ταχύτητες, με την ανάρτηση να έχει σχετικά σφιχτή ρύθμιση, περιορίζοντας έτσι τις κλίσεις του αμαξώματος σε στροφές και τα φαινόμενα μεταφοράς φορτίου. Η κατευθυντικότητα του οχήματος και η ποιότητα κύλισης βρίσκονται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα για αυτοκίνητο της εταιρείας, ενώ άλλος ένας τομέας που το Cruze εμφανίζει βελτίωση, είναι η αίσθηση που προσφέρει στον οδηγό του. Σε δρόμο με στροφές, οι περιορισμένες κλίσεις δεν επηρεάζουν τη γρήγορη κίνησή του, ενώ η ουδετερότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Cruze υπό πίεση, με το ESP (από το βασικό εξοπλισμό) να μη χρειάζεται να επέμβει.

O 1,6 λίτρων κινητήρας που εφοδιάζει το Cruze ανήκει στην οικογένεια ECOTEC του ομίλου GM και αποδίδει 112 δυναμομετρημένους ίππους. Το μηχανικό αυτό σύνολο διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων και διακρίνεται για τη λογική του κατανάλωση και τις μικρές εκπομπές ρύπων CO2. Όσον αφορά στη λειτουργία του, εκείνος παρουσιάζει μέτρια ελαστικότητα από χαμηλά, ωστόσο στις μεσαίες στροφές ικανοποιεί με το τράβηγμά του, χωρίς να παρουσιάζει τραχύτητα σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής του. Ο κινητήρας συνδυάζεται με 5τάχυτο κιβώτιο αραιής κλιμάκωσης, το οποίο εμφανίζει θετικό κούμπωμα και πολύ καλή αίσθηση. Οι επιδόσεις βρίσκονται στο μέσο όρο της κατηγορίας.









Subaru Impreza 1.5 4d

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, το νέο Impreza σεντάν παρουσιάζει άμεσα τον οικογενειακό του προσανατολισμό μέσω της συμβατικής 3 όγκων σχεδίασής του. Όπως και το πεντάθυρο μοντέλο, στο εμπρός μέρος η εικόνα είναι ίδια, με τη μάσκα να διαθέτει χρωμιωμένο περίγραμμα και τη σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του, δημιουργώντας αθλητική εν μέρει αισθητική. Στο εσωτερικό του 4θυρου Ιmpreza η εικόνα δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο σε σχέση με το γνωστό μας 5θυρο μοντέλο. Έτσι, η σχεδίαση παραμένει αισθητικά αποδεκτή αλλά λιτή, με την ποιότητα να κρίνεται απλά καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας, κυρίως λόγω της παρουσίας σκληρών υλικών. Η συναρμολόγηση, ωστόσο, βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, όπως και η εργονομία. Το σεντάν Impreza προσφέρει ελαφρώς καλύτερα επίπεδα χώρων για τα πόδια των πίσω επιβατών, αλλά πολύ μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, με τον όγκο να φτάνει στα 420 λίτρα, έναντι των μόλις 301 λίτρων του πεντάθυρου μοντέλου. Σε σχέση με εκείνο όμως, παρουσιάζει αντίστοιχα και ελαφρώς μειωμένο αέρα για τα κεφάλια των πίσω επιβατών, κάτι που συμβαίνει λόγω της σχεδίασης της οροφής σε εκείνο το σημείο. Συνολικά πάντως 4 ενήλικοι μέσου ύψους επιβάτες δε θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις, παρά μόνο αν χρειαστεί να φιλοξενηθεί και ένας μεσαίος (5ος) επιβάτης.

Όπως και το 5θυρο Impreza, έτσι και το σεντάν παρουσιάζει σχεδόν τον ίδιο οδηγικό χαρακτήρα, με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης που χαρίζει το σύστημα τετρακίνησης αλλά και άνεση που προσφέρει με τη σειρά της η μαλακή ανάρτηση. Το γνωστό σύστημα τετρακίνησης του Impreza "Symmetrical AWD" ενσωματώνει ένα κεντρικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες κατανέμει τη ροπή του κινητήρα σε ποσοστό 50:50 εμπρός/πίσω, όταν όμως υπάρξει ολίσθηση ενός τροχού, στέλνεται επιπλέον ποσοστό της ροπής στον τροχό που χρειάζεται. Αντίθετα με το πεντάθυρο, δεν διαθέτει υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων, όμως διαθέτει σύστημα ελέγχου εκκίνησης σε ανωφέρειες (Hill Start Assist).

Ο 1,5 λίτρων επίπεδος κινητήρας του Impreza σεντάν είναι ο ίδιος με του πεντάθυρου μοντέλου και αποδίδει 107 ονομαστικούς ίππους. Όπως και στο 5θυρο, οι επιδόσεις είναι υποδεέστερες του μέσου όρου της κατηγορίας, αφού η απόδοση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα εύκολα με τη μόνιμη τετρακίνηση και το βάρος του αμαξώματος. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει σφιχτή κλιμάκωση για να σώσει την κατάσταση και τα καταφέρνει όσον αφορά στην ελαστικότητα και στο τράβηγμα από χαμηλά. Και πάλι, ωστόσο, αυτό έχει και το τίμημά του, με την κατανάλωση να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.










Εξοπλισμός - ΤιμέςChevrolet 
Cruze 1.6
Subaru 
Impreza 1.5 4d
Αερόσακος οδηγού/συνοδηγού//
Πλευρικοί αερόσακοι
Αερόσακοι οροφής
ABS
Antispin/ESP/-
Υποβοηθούμενο τιμόνι
Ηλεκτρικά παράθυρα (Ε/Π)/-/
Κεντρικό κλείδωμα
Ηλεκτρικοί καθρέφτες
Air condition-
Ηλεκτρονικός κλιματισμός-
Ηχοσύστημα
Ζάντεςoo
Προβολείς ομίχλης--
  
Tιμή (ευρώ)14.89016.490
ΈκδοσηBaseLF
**  : Στάνταρτ,  : Προαιρετικά, - : Δεν διατίθεται

Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Επιδόσεις - ΔιαστάσειςChevrolet 
Cruze 1.6
Subaru 
Impreza 1.5 4d
Κυβισμός (κ. εκ.)1.5981.498
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)112/6.380107/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)155/4.350142/3.200
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)13,213,2
60-100 χλμ/ώρα (δλ.)13,614,5
80-120 χλμ/ώρα (δλ.)20,822,9
Τελ. Ταχύτητα (χλμ./ώρα)185175
Φρένα 100-0 χλμ./ώρα (μ.)39,244,7
Mέση κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.)6,87,6
  
Διαστάσεις ΜxΠxY (χλστ.)4.597/1.788/1.4774.580/1.740/1.475
Μεταξόνιο (χλστ.)2.6852.620
Βάρος (κιλά)1.3921.310
Χώρος αποσκευών (λίτρα VDA)450420
Πηγή: autotriti.gr

▶ Share this article :
0 comments
Note:
1. If you want to be notified on follow up comments or replies, click on "Subscribe by email" below the comment box.
2. Please do not spam Spam comments will be deleted immediately upon our review